Kineziológus vagy pszichológus Győrben

Pszichológus vagy kineziológus? Mikor melyikük tud segíteni?

Életünk során bárkivel előfordulhatnak olyan időszakok, amikor segítségre van szükségünk a belső egyensúlyunk visszaállításához, problémánk feldolgozásához. Ilyenkor gyakran felmerül a kérdés, hogy kihez érdemes fordulnunk: kineziológushoz vagy pszichológushoz?

Ezért ebben az írásomban körül járom a két terület megközelítéseit, különbségeit, hogy könnyebben el tudd dönteni, kire van szükséged, milyen módszer tud leghatékonyabban segíteni.

Mikor tud segíteni egy kineziológus, és mikor van szükség pszichológusra?

A legfontosabb különbség, hogy egy kineziológus csak mentálisan egészséges emberekkel foglalkozik.

Mentális betegségekkel pszichiáter vagy megfelelő végzettségű szakpszichológus foglalkozhat. Ő állíthat fel diagnózist, írhat szakvéleményt, illetve végezhet el különböző pszichológiai teszteket – mindezeket egy kineziológus nem teszi.

A kineziológia jellemzően a következő helyzetekben tud segíteni: feszültség, stressz kezelésében, a lelki harmónia megtalálásában, önbizalomhiány, életkori krízisek vagy kapcsolati problémák esetén, és abban, hogy tisztában lásd céljaidat, és jobban megismerd önmagad.

Miben más a kineziológia és a pszichológia megközelítése?

Egy olyan pszichológus, akinek megvan a megfelelő végzettsége terápiák vezetéséhez, mélyen a múltba ás, hogy az átélt életesemények, traumák, és az elme működése, illetve a viselkedési minták alapján választ kapjon a „miért?” kérdésekre, és azokat megértve és feldolgozva segítse a klienst a jelen problémái megoldásában, érzelmei feldolgozásában. A kineziológia az átélt stressz okozta hatások oldásában tud segíteni, fő célja a szervezet egyensúlyba hozása és az öngyógyító folyamatok beindítása.

A kineziológus elsősorban a jelenre és a jövőre fókuszál. Érinti ugyan a múltat is egy-egy helyzet, probléma és az összefüggések mélyebb megértése érdekében, mindezt azonban nem terápiás mélységben teszi.
A kineziológia saját, speciális eszköze az izomtesztelés, mellyel a tudatalattiban lévő információkat hozza a felszínre, emellett a kineziológus kérdésekkel, coaching technikákkal, vizualizációs és más módszerekkel segít a probléma megoldásában.

Előző cikkem
Következő cikk